Φυσικό σφουγγάρι ελληνικής προέλευσης 100% φυσικό.
Μεγάλο σφουγγάρι Νο 6 για απαλό καθαρισμό κατάλληλο για όλη την οικογένεια.
Το σφουγγάρι δεν είναι ένα βιομηχανικό προϊόν: είναι ζωντανό. Το φυσικό σφουγγάρι θάλασσας, δεν είναι τίποτα άλλο από το σκελετό ενός θαλάσσιου ζώου. Το σφουγγάρι είναι ένας από τους πιο πρωτόγονους πολυκύτταρους οργανισμούς. Αποτελείται από τον ιστό διαβίωσης, με έναν σκελετό που γίνεται από τις ίνες κολλαγόνων. Αυτές οι ίνες συνδέονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαμορφωθεί ένα πολύ πυκνό και ανθεκτικό στο νερό, δίκτυο.
Στο βυθό της θάλασσας όπου ζει το σφουγγάρι, εμφανίζεται ως μια μαυριδερή μάζα και περιβάλλεται από ένα σκληρό δέρμα, διάτρητο από άπειρες μικρές οπές, που είναι "οι πόροι αναπνοής" και επιτρέπουν στο νερό να διεισδύει στο εσωτερικό του. Μέσω αυτών των πόρων τρέφεται το σφουγγάρι, αντλώντας νερό και περνώντας το από ένα περίπλοκο σύστημα καναλιών, καταφέρνει να συγκρατεί το απαραίτητο γι' αυτό οξυγόνο και τις οργανικές ή ανόργανες ουσίες που απαιτούνται για την ανάπτυξή του.
Το σφουγγάρι εν ολίγοις, λειτουργεί σαν αντλία που εισάγει νερό από τους μικρούς πόρους της επιδερμίδας του και το εξάγει από άλλες μεγαλύτερες οπές. Έχει υπολογιστεί πως αντλεί ανά 10 δευτερόλεπτα, νερό ίσο με τον όγκο του.
Ποια είναι τα διαφορετικά είδη σφουγγαριών; Πού βρίσκονται; Τα σφουγγάρια βρίσκονται παντού στον κόσμο, από τροπικά μέχρι πολικά νερά, σε βάθη που κυμαίνονται από ρηχά ως 5.500 μέτρα κάτω από τη θάλασσα. Τα σφουγγάρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς λόγους, βρίσκονται μόνο σε ελαφρώς θερμά ύδατα. Η θερμοκρασία πρέπει να ποικίλει μεταξύ 20 και 30° για τα τροπικά είδη, ενώ τα μεσογειακά απαιτούν τις θερμοκρασίες υψηλότερες από 10° το χειμώνα και υψηλότερες από 23° το καλοκαίρι. Στη Μεσόγειο το βάθος της θάλασσας που θα αλιευθούν πρέπει να είναι από 10 έως 50μέτρα, ενώ για τις Καραϊβικές θάλασσες 2 έως 20 μέτρα. Τα σφουγγάρια αναπτύσσονται σε σκληρό, αμμώδη πυθμένα ή προσκολλημένα σε κάποιο βράχο. Το νερό επίσης πρέπει να είναι καθαρό και με συνεχή ανανέωση.
Τα φυσικά σφουγγάρια υπάρχουν στη φύση σε ποικίλα χρώματα, μορφές, μεγέθη και συστάσεις. Μεταξύ των 5.000 σχεδόν γνωστών ειδών, μόνο μια δωδεκάδα ποικιλίες είναι εμπορικής αξίας. Το καπάδικο, ο ματαπάς, το φίνο, που είναι ο συνήθης ελληνικός σπόγγος μπάνιου, η μελάθη ή τούρκικο φλιτζάνι, το λαγόφυτο ή αυτί ελέφαντα, η τσιμούχα ή αλλιώς δερματώδης σπόγγος κ.α.
Τι προσφέρουν; Τα σφουγγάρια θαλάσσης έχουν χρησιμοποιηθεί για μπάνιο χιλιάδες χρόνια και συμμετέχουν στην υγεία και την ομορφιά μας, από τις πρώτες ημέρες της ζωής μας. Είναι το μέσο που συνιστούν οι παιδίατροι για την υγιεινή των μωρών.
Τα φυσικά σφουγγάρια έχουν πολλά πλεονεκτήματα απέναντι στα συνθετικά σφουγγάρια. Είναι απορροφητικότερα, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, δε λεκιάσουν, δε διατηρούν μυρωδιές και η μαλακή τους σύσταση βοηθά στον καλύτερο και χωρίς ερεθισμούς καθαρισμό.
Η επαφή ενός σφουγγαριού με το σώμα μας χαρακτηρίζεται από την αίσθηση του βελούδου, που δημιουργεί η λεπτή του υφή. Το μασάζ με φυσικό σφουγγάρι αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και ταυτόχρονα χαλαρώνει όλο το σώμα. Το απλό και καθημερινό μας μπάνιο μετατρέπεται αυτομάτως σε μια πολυτελή απόλαυση.
Και μία συμβουλή. Για να επεκτείνετε τη ζωή του σφουγγαριού σας, πλύνετε το καλά με άφθονο νερό μετά από κάθε χρήση και αφήστε το να στεγνώσει.